Menu

Ergonomie

Ergonomie van de Thuiswerkplek

De belangrijkste componenten van een ergonomische thuiswerkplek zijn:

  1. Een stabiele ZitSta-Tafel met een elektrische [of gasveer] hoogteverstelling van 70-120 cm
  2. Een bureaustoel met lendesteun en verstelbare armleggers
    eventueel in combinatie met een zadelstoel
  3. Een monitorarm voor 1 of 2 beeldschermen
    of een laptophouder met een extern compact toetsenbord met muis
  4. Goede verlichting
Zie ook onze Home-Office Pakketten met prijzen

Werkplekinstructie en Advies

Indien u ons inschakelt voor de ergonomische inrichting van uw thuiswerkplek dan is dat altijd inclusief een persoonlijke werkplekinstructie en indien gewenst een globaal ergonomisch werkplek advies.
Denk hierbij met name aan een thuis beeldschermwerkplek waarbij de bureaustoel [zithoogte, rug, armleuningen en zitdiepte], tafel en monitor op de juiste wijze ingesteld worden. Ook worden er korte [online] instructies gegeven aan medewerkers over de juiste houding om zo te komen tot een ergonomische werkplek.
Dit gebeurt bij u op locatie of online via bijvoorbeeld zoom video call.

Indien gewenst worden deze werkplekinstructies en -adviezen ook gerapporteerd.
Indien blijkt dat de beeldschermwerker serieuze ergonomische klachten heeft, kunnen we op verzoek van de werkgever ook een specialistische ergonoom inschakelen die een uitgebreid werkplekonderzoek opstart en een uitgebreid ergonomisch advies geeft incl een rapportage.
We werken o.a. samen met Anouk Schuling uit Amstelveen:


Laat u coachen naar een vitale werkplek en gezond gedrag!

Bovenstaande diensten kunnen we ook online aanbieden voor thuiswerkers die niet ons meubilair gebruiken.
Vraag naar onze mogelijkheden!

11 Productiviteitstips voor thuiswerkers

Bron: Bakker & Elkhuizen 

Thuiswerken is de laatste jaren steeds populairder geworden. En met de huidige berichtgeving zal het aantal thuiswerkers de komende maanden alleen maar toenemen.

Werken vanuit huis kent echter wel enige uitdagingen. Op kantoor kunt u zich vaak gemakkelijk even terugtrekken in een lege kamer of kantoor. Thuis bent u vaak gebonden aan die ene werkplek die u daarvoor gekozen hebt. Om dus comfortabel thuis te kunnen werken en minstens zo productief te zijn als op kantoor, zult u een aantal randvoorwaarden goed moeten invullen.

Of u nu structureel thuis werkt of slechts eens in de zoveel tijd, een mensgerichte thuiswerkplek is een voorwaarde om structureel gezond en comfortabel beeldschermwerk te kunnen verrichten. In dit kennisartikel leest u 11 tips om thuis comfortabel en productief te kunnen werken.

1. Begin en eindig je dag op een vaste tijd
Wanneer u voor uzelf een vast patroon aanhoudt wanneer u begint en stopt met werken, dan krijgt u veel meer gedaan in die uren. Wanneer u op kantoor werkt, dan respecteren uw gezin en uw vrienden dat u aan het werk bent. Ze zullen dan niet zo gauw storen. Zodra u thuis werkt staan ze ineens voor de deur of verwachten ze dat u bijvoorbeeld een boodschap doet omdat u toch thuis bent. Wees er daarom van bewust hoeveel tijd op een dag kan weglekken aan dergelijke zaken. Het is belangrijk dat grenzen te trekken als dat nodig is. U kunt mensen alleen dwingen om uw tijd te respecteren als u uw tijd zelf respecteert.

2. Zorg voor een eigen werkplek
Kies een kamer in uw huis om te werken en maak daar uw eigen werkplek. Leer uw gezinsleden dat u –  wanneer u op deze plek zit – liever niet gestoord wilt worden. Werken op de bank of aan een gammele keukentafel is slecht voor uw lichaam en zorgt er voor dat u moeite krijgt met concentreren. Weet u niet hoe u uw werkplek goed moet inrichten? Bekijk onze kant en klare home-office pakketten.

3. Het belang van mentaal en fysiek bewegen
Uw werkgever hecht veel waarde aan gezonde, maar zeker ook productieve medewerkers die op een duurzame manier hun werk verrichten en zo hun prestaties structureel verbeteren. Voldoende mentale en fysieke beweging draagt aantoonbaar bij aan deze duurzame prestatieverbetering. De persoonlijke WORK & MOVE coach zorgt voor voldoende afwisseling tussen mentale én fysieke beweging en geconcentreerd beeldschermwerk.

Door met enige regelmaat mentale en fysieke beweegmomenten in te lassen, verhoogt u uw productiviteit en blijft y geconcentreerd en energiek. Ook maakt u minder fouten en verbetert de kwaliteit van uw werk. WORK & MOVE zorgt dat u tijdens het werk meer gedaan krijgt én dat u meer energie overhoudt aan het einde van uw werkdag.


4. Werk met behulp van de juiste ergonomische accessoires
Een ergonomische stoel en zit-sta bureau bieden u het juiste comfort en mogelijkheid om af te wisselen tussen staan en zitten. Regelmatig mentaal en fysiek bewegen (ook als u geen zit-sta bureau hebt) tijdens beeldschermwerk zijn voorwaarden om uw werkdag energiek af te sluiten.

Daarnaast zijn de volgende accessoires essentieel voor een goede thuiswerkplek:

5. Vermijd afleiding
Werken vereist meestal dat een goede concentratie. Of u nu thuis werkt of op kantoor. Zorg dat potentiële bronnen van afleiding u niet uit die concentratie halen.

Let er onder andere op dat u:

  • uw smartphone weg legt tijdens de werkzaamheden;
  • emailmeldingen op uw smartphone, tablet, laptop of desktop helemaal uitzet voor minimale afleiding;
  • een rustige werkomgeving creëert. Liever geen muziek of heel zachtjes op de achtergrond;
  • de Pomodoro techniek gebruikt om uw time-management op orde te krijgen;
  • fris en uitgeslapen bent wanneer u aan uw werkzaamheden begint;
  • nieuwsflitsen een tijdje uitzet of negeert.

6. Maak dagelijks een lijstje van de dingen die je moet doen
Begin de dag met een lijstje te maken van wat u die dag wilt gaan doen. Nog beter is het om de methode Getting Things Done toe te passen en daarmee te zorgen dat uw to-do list dagelijks actueel zijn. Als u niet zeker bent van wat u op een dag moet doen, dan wordt het heel verleidelijk om maar helemaal niks te doen. Bepaal in elk geval de grotere klussen die u op een dag voor elkaar wilt krijgen. De kleinere taken kunnen dan gedaan worden als de tijd het toestaat.

 

7. Beperk de hoeveelheid tijd die je aan een bepaalde klus besteedt
Mensen zijn tegenwoordig snel afgeleid, zeker wanneer u een klus hebt met een behoorlijke uitdaging of juist wanneer die een beetje saai is om te doen. Als u uzelf betrapt op dagdromen, dwingt u zichzelf dan bijvoorbeeld om in blokken van 10 of 15 minuten aan die klus te werken of gebruik de Pomodoro Techniek. Het feit dat u ergens een eindpunt inbouwt kan voor nieuwe energie zorgen. In het uiterste geval stopt u met dagdromen en gaat u met een andere klus verder. U kunt altijd terug naar de klus waar u mee bezig was als u zich wat beter voelt.

8. Neem voldoende herstelmomenten
Het feit dat u thuis werkt betekent niet dat u geen pit stops moet nemen. Maak even een wandeling, pak een kop koffie, kijk even het
nieuws of neem rustig de tijd voor de lunch. Het belang van pit stops is dat u even uw hoofd leeg kunt maken. En als arbeidsdeskundige moet ik nog opmerken dat de hele dag voor een scherm zitten niet zo heel erg goed voor uw gezondheid is. Zeker niet alsuw werkplek niet optimaal is.

Neem elk uur 5 tot 10 minuten pauze. Blijf niet op uw werkplek. Kleine korte pit stops zijn beter voor u dan een beperkt aantal langere pauzes. Wanneer u de Pomodoro Techniek gebruikt, dan komen die korte pauzes vanzelf langs. Ook hierbij helpt de WORK & MOVE software.



9. Houd werk en privé gescheiden
Het is essentieel dat uw werk en privé goed gescheiden houdt. Wanneer u op uw werkplek bent, realiseert u zich dan dat u daar bent om te werken. Het zal helpen om niet langer te denken “Ik werk thuis“, maar in plaats daarvan “Ik ben aan het werk“. Als u ook via de vaste lijn bereikbaar moet zijn, vraag uw werkgever dan om een apart telefoonnummer.

10. Zorg voor een goed ingeregelde ruimte
Een temperatuur geregelde ruimte met voldoende licht, ventilatie en mogelijkheid om geconcentreerd te kunnen werken zijn fundamenteel voor uw mensgerichte thuiswerkplek.

11. Verander eens van werkomgeving
Een verandering van werkomgeving kan helpen om uw energie en concentratie terug te vinden. Een rustig koffietentje of bibliotheek is vaak een goed alternatief voor uw thuiswerkplek. 

Bron: Bakker & Elkhuizen

Detail aspecten van een ergonomische thuiswerkplek

1. Zit/Sta-Tafel

  • Gebruik bij voorkeur een zitsta-tafel, zodat u afwisselend kunt zitten en staan.
  • Het werkblad is bij voorkeur verstelbaar tussen van 65 tot 125 cm bij zit/sta-tafels (minimaal van 70 tot 120cm), of van 70 tot 80 cm bij zit-tafels .
  • De tafel moet op of licht onder ellebooghoogte worden geplaatst.
  • Info: www.staand-werken.nl

2. Bureaustoel

  • De stoel moet minimaal aan de NEN-EN 1335-1 voldoen, maar bij voorkeur ook aan de NPR 1813:2003.
  • Een kantelstoel, waarbij de hoek zitting en rugleuning gelijk blijft, is aan te bevelen boven een stoel met een synchroon mechaniek (verhouding beweging zitting tov rugleuning 1 : 2 of 1 : 3).
  • Ondersteun de armen goed tijdens computerwerk door comfortabele en hoogte-instelbare armleggers of eventueel door (een speciaal gevormd) werkblad.
  • Info: www.ergo-burostoel.nl
  • Een zadelstoel kan een goede afwisseling zijn op het staan en het klassieke zitten, zie ook: www.zadelstoel.nl

3. Monitorarm

  • Voorkeur is om te werken met 1 of 2 beeldschermen icm met een in hoogte verstelbare monitorarm.
    Voordelen:
  • De hoogte en diepte van het beeldscherm kan optimaal ingesteld worden.
  • Bureaublad is opgeruimd en heeft meer ruimte
  • Info: www.ergonomics.nl

4. Laptop

  • Om ergonomisch en productief te werken moet een laptop gecombineerd worden met extern beeldscherm of een laptophouder met los toetsenbord en muis.
  • Info: Laptophouder & Toetsenbord & Muis

5. Ogen

  • Voorkom hinderlijke reflecties, en zorg voor een passend contrast tussen beeldscherm en de omgeving. Let op: in moderne kantooromgevingen kan het voorkomen dat het raamoppervlak en daarmee de mate van lichtinval groot is. Door gebruikmaking van zonwering kan hinderlijk in het beeldscherm invallend zonlicht voorkomen worden. Horizontale zonwering (zoals rolgordijnen en horizontale lamellen) is effectiever om het storende horizontale licht af te schermen dan verticale zonwering, zoals de traditionele verticale lamellen.
  • Tweemaal per uur de focus verleggen naar een object op grote afstand kan veel oogongemakken voorkomen. Pauzesoftware biedt korte onderbrekingen, om je hieraan te herinneren.
  • Info: Licht
6. Lezen van beeldscherm
  • Bij gebruik van meerdere applicaties tegelijkertijd is het aan te bevelen om twee beeldschermen te gebruiken, of een groot beeldscherm (≥ 22 inch) dat in tweeën is gedeeld. Bij langdurig gebruik van een laptop met een klein beeldscherm (< 15 inch) is het beter om een extern beeldscherm aan te sluiten.
  • De afstand tot het beeldscherm hangt af van de tekengrootte. Het werkt het meest comfortabel met relatief grootte tekens en een kijkafstand van 60 à 70 cm (verhouding tekengrootte en kijkafstand: 1 : 150).
  • De hoek tussen de kijklijn en de horizontaallijn moet voor het hele beeldscherm minimaal 10 tot 20° bedragen.
  • Info: TFT-armen & Monitorverhogers
7. Lezen en schrijven
  • De documenten moeten in lijn met de monitor en het toetsenbord worden geplaatst op een hellend vlak. Tijdens schrijven moeten de documenten op een licht heffend vlak geplaatst worden, dicht bij het lichaam.
  • Info: Documenthouders
8. Dragen van een laptop
  • Langdurig dragen van een laptop en eventuele accessoires is belastend, zeker wanneer het gewicht boven de 6 kilo komt. Een laptoptrolley of –rugzak verlaagt deze belasting, bij gebruikmaking van het openbaar vervoer of de fiets/motor is een rugzak de meest voor de hand liggende keuze, terwijl een trolley in de andere gevallen de voorkeur heeft.
9. Mentale vermoeidheid
  •  Een effectieve remedie tegen mentale vermoeidheid is het werk af te wisselen met andere taken. Die andere taken kunnen rustmomenten zijn, maar ook actief iets anders doen leidt tot mentale verfrissing (bijvoorbeeld bewegen of iets anders doen wat de persoonlijke interesse heeft).
  • Het is belangrijk om de werktaken en belasting aan te passen aan het natuurlijke dagritme, het bioritme. Houd hier rekening mee met het plannen van de taken.
10. Muizen
  • Het is belangrijk dat de muis zich dicht bij het lichaam bevindt. Een compact toetsenbord of een centraal gepositioneerde muis maakt dit mogelijk.
  • Muizen is een precisietaak waarbij men door kleine snelle bewegingen de cursor beweegt en klikt. Daarom is het aan te bevelen om een muis te kiezen die je vanuit de vingertoppen beweegt, zoals een penmuis of precisiemuis.
  • In veel gevallen is het sneller om via sneltoetsen een functie op te roepen, in plaats van met de muis.
  • Info: Toetsenbord & Muis:
11. Tekst invoeren
  •  De afstand tussen het midden van de ene tot de volgende toets moet 19 mm  
  • Tijdens het aanslaan (induwen) van de toets moet een duidelijke feedback voelbaar en hoorbaar zijn.
  •  Een compact toetsenbord verkleint de reikafstand naar de muis en verlaagt daarmee de belasting voor de schouder.
  • Info: Toetsenbord
12. Verlichting
  • Indirect licht voorkomt verblinding en geeft een optimale lichtverdeling
  • Info: Licht

13. Akoestiek

  • Voorkom nagalm, zorg voor een acceptabel geluidsniveau in de werkruimte. Te bereiken door het aanbrengen van geluidsabsorberende wanden tussen de bureau's, een akoestisch plafond of akoestische wandpanelen
  • Info: akoestische scheidingswanden + wandpanelen

14. Kabelmanagement

  • Een goede en flexibele organisatie van de kabels zorgt voor een opgeruimde en nette werkplek. Dit komt ten goede aan een optimale ergonomie van de werkplek.
  • Info: Kabels